MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wegetariańskie pulpety z kaszy jaglanej. Sprawdź przepis na wyśmienite danie bez grama mięsa. Tym daniem poratujesz domowy budżet

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chrupiące pulpety z kaszy jaglanej to idealne danie dla wegetarian. Upieczone kulki można gotować chwilę w sosie lub polać nim pulpety przed podaniem.
Chrupiące pulpety z kaszy jaglanej to idealne danie dla wegetarian. Upieczone kulki można gotować chwilę w sosie lub polać nim pulpety przed podaniem. Getty Images/marcomayer/zdjęcie ilustracyjne
Kasza jaglana to uniwersalny składnik wykorzystywany do dań słodkich i słonych. Świetnie sprawdza się jako baza do zrobienia aromatycznych pulpetów z kaszy jaglanej. Danie jest tanie i smaczne, szczególnie polecamy podawać je z tradycyjnym sosem koperkowym, który nada im wyśmienitego smaku. Zobacz przepis na proste pulpety z kaszy jaglanej.

W skrócie

Kasza jaglana to produkt przygotowywany z prosa. Część osób podchodzi do niej ostrożnie, z racji specyficznego smaku. Aby kasza była smaczniejsza, przed gotowaniem proponujemy uprażyć ją w garnku o grubym dnie. Kasza będzie pyszna, gdy przed zalaniem wodą nabierze złoto-brązowego koloru i będzie pachnieć orzechowo. Podpowiadamy sposób na pulpety z kaszy jaglanej z warzywami.

Pulpety z kaszy jaglanej – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 285 g ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 10 g suszonej bazylii,
  • 10 ml oleju,
  • 1 jajko,
  • 100 ml wody,
  • 80 g bułki tartej,
  • 3 g soli,
  • 10 g nieaktywnych płatków drożdżowych albo 20 g startego parmezanu,
  • Do obtoczenia: 50 g bułki tartej.

Jak zrobić pulpety z kaszy jaglanej?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 180° Celsjusza.
  2. Cebulę trzeba umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Warzywa należy przesmażyć na oleju z suszoną bazylią.
  4. W robocie kuchennym lub przy pomocy blendera ręcznego trzeba zmiksować na gładką masę ugotowaną kaszę jaglaną z warzywami.
  5. Następnie trzeba dolać powoli wodę.
  6. W szerokiej misce trzeba połączyć masę jaglaną z bułką tartą, solą, płatkami drożdżowymi lub parmezanem. Masę na pulpety z kaszy jaglanej trzeba odstawić na 5 minut i połączyć z jajkiem.
  7. Zwilżonymi wodą dłońmi należy formować pulpety i obtaczać w bułce tartej.
  8. Pulpety z kaszy jaglanej należy układać równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Danie należy piec przez 35-40 minut w piekarniku.

Czytaj także:

Sposób podania

Pulpety z kaszy jaglanej świetnie smakują podane z kremowym sosem. Upieczone pulpety, mogą być gotowane w sosie koperkowym albo podane w towarzystwie sosu pieczarkowego. Pulpety z kaszy jaglanej z piekarnika można także serwować z tradycyjnym sosem pomidorowym.

Przyprawy do pulpetów

Domowe pulpety z kaszy jaglanej można także doprawić bardziej wyrazistymi w smaku przyprawami. Świetnie sprawdzi się podsmażony z cebulą mielony kmin rzymski, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kurkumy, a nawet suszone płatki chili. Jako przyprawę nadającą pulpetom smak umami można stosować suszone pomidory.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wegetariańskie pulpety z kaszy jaglanej. Sprawdź przepis na wyśmienite danie bez grama mięsa. Tym daniem poratujesz domowy budżet - Strona Kuchni

Wróć na legionowo.naszemiasto.pl Nasze Miasto