W skrócie:
Domowe kotlety z bobu będą znakomitym źródłem białka wśród wegetarian. Możesz podawać je z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką, albo sięgnąć po metodę znaną z serwowania falafela. Takie kotleciki z bobu możesz zawinąć ze świeżymi warzywami w tortillę, wypełnić nimi chlebek pita lub potraktować jako domowe burgery. Jeśli chcesz zrobić je w wersji wegańskiej, zamiast jajka możesz użyć namoczonego siemienia lnianego, które zwiąże masę przygotowaną do smażenia.
Kotlety z bobu – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g świeżego lub mrożonego bobu,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1 jajko (lub 2 łyżeczki siemię lniane rozpuszczone w 50 ml wrzątku dla wersji wegańskiej),
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku,
30 ml oleju do smażenia.
Jak zrobić kotlety z bobu?
Sposób przygotowania:
Bób ugotuj do miękkości przez 7 minut. Następnie odcedź, wystudź i obierz ze skórki.
Cebulę posiekaj w większą kostkę. Czosnek obierz z łupin i posiekaj w plastry.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, wsyp cebulę, czosnek i dopraw kminem rzymskim.
Gdy się zarumienią odstaw do wystudzenia.
Bób, czosnek i cebulę wrzuć do blendera, zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Do gładkiej masy dodaj jajko, bułkę tartą, mąkę pszenną, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką, dość gęstą masę. Jeśli konsystencja tego wymaga, dosyp łyżkę bułki tartej i mąki.
Z masy uformuj kotlety z bobu o jednakowej wielkości (ok. 7 cm średnicy).
Następnie delikatnie spłaszcz np.: zakrętką od słoika.
Olej rozgrzej na patelni o grubym dnie na średniej mocy palnika.
Smaż kotlety z obu stron przez około 3 minuty, aż będą chrupiące i rumiane.
Kotlety z bobu podawaj z sałatką z młodej kapusty i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?