2 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Choć kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach pomaga...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/ad/3c/64356c0375125_o_large.jpg)
fot. deagreez/123RF
Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita. Osoby, z tymi chorobami mogą źle się czuć po zjedzeniu chili
Przewlekłe choroby żołądka i dwunastnicy
Choć kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach pomaga zwalczać bakterie powodujące infekcje i przyczyniające się do powstawania wrzodów żołądka, to może jednocześnie podrażniać jego błonę śluzową i działać przeczyszczająco. Dlatego osoby z zaawansowanymi wrzodami oraz stanami zapalnymi żołądka i dwunastnicy powinny unikać ostrych dań.