MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marchewka to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminy i...
fot. Pexels/Pixabay

Co jeść jesienią, aby wzmocnić odporność? Wybieraj odżywcze i rozgrzewające dania. Postaw na sezonowe warzywa. Nie zapomnij o kiszonkach!

Marchewka

Marchewka to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne. Słynie przede wszystkim z dużej zawartości beta-karotenu – 100 g pokrywa aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na prowitaminę A.

Dostarcza również od 4 do 7 proc. niezbędnej ilości witamin B1, B2, B5, niacyny, folianów, witaminy E i C oraz powyżej 10 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy B6 i witaminy K.

Zobacz również

Trzech Biało-Czerwonych z awansem do GP Challenge. Pokaz siły Pawlickiego!

Trzech Biało-Czerwonych z awansem do GP Challenge. Pokaz siły Pawlickiego!

Piorun uderzył w chlew w Dużej Cerkwicy. Budynek doszczętnie spłonął

Piorun uderzył w chlew w Dużej Cerkwicy. Budynek doszczętnie spłonął

Polecamy

Masz takie objawy? To może być jedyna oznaka choroby tarczycy

Masz takie objawy? To może być jedyna oznaka choroby tarczycy

Wyniki matur 2024. Kiedy będą i jak je sprawdzić?

Wyniki matur 2024. Kiedy będą i jak je sprawdzić?

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla