Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
222 materiały
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Myję truskawki w wodzie z tym składnikiem. Zachowują świeżość przez kilka dni
Sezon na truskawki w pełni, warto więc jak najczęściej sięgać po te pyszne i zdrowe owoce. Jedzmy je na surowo, używajmy do ciast oraz deserów. Warto wiedzieć,...
Wilgotne brownie z malinami. Spróbujesz i przepadniesz
Mocno czekoladowe, cudownie wilgotne ciasto, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Boskie brownie z malinami smakuje obłędnie i robi się je 20 minut. To...
To najbardziej soczysta pierś z kurczaka, jaką zrobisz. Ważna jest panierka
Delikatne, soczyste i mięciutkie kotlety po parysku to doskonały pomysł na obiad z piersią kurczaka. Od tradycyjnej smażonej piersi różnią się panierką. Kotlety...
Krem malinowy do tortu i na deser. Niebo w gębie. Będziesz wyjadać go łyżkami
Lekki, owocowy krem malinowy do tortu i na deser. Smakuje tak wybornie, że można nałożyć go do pucharków, schłodzić i zajadać jak wykwintny deser z malinami....
HIT DNIA
Faszerowane cukinie na wiosenny obiad. Robię do nich genialny sos
Cukinia faszerowana warzywami to doskonały pomysł na pyszny obiad bez mięsa. Robi się go bardzo szybko i bezproblemowo. Do faszerowania cukinii możesz użyć jej...
Nie popełniaj tego błędu przy gotowaniu ogórkowej. Według tego przepisu jest idealna
Jedna z najlepszych polskich zup – ogórkowa, wyśmienicie smakuje gotowana na żeberkach. To prawdziwa eksplozja smaku i witamin na talerzu. Jest niezwykle...
HIT DNIA
Kiedy nie mam czasu gotować, robię to danie. Cała rodzina się zajada
Makaron z kurczakiem i szpinakiem to pomysł na prosty, smaczny i pożywny obiad. Nie musisz szukać trudno dostępnych składników, a potem długo stać w kuchni....
Aromatyczna zupa kalafiorowa jak u babci. Idealna na pierwsze danie
Pyszna i aromatyczna zupa kalafiorowa to klasyka polskiej kuchni. Robi się ją ze świeżych lub mrożonych warzyw, a jej przygotowanie nie wymaga wielkiego...
Puszyste ciasto ucierane z truskawkami. Zjesz i się zakochasz
Mam dla ciebie przepis na doskonałe ciasto z truskawkami. Jest tak proste do zrobienia, że poradzi z nim sobie nawet dziecko. To ciasto ucierane zawsze wychodzi...
W upały robię taką sałatę z ogórkami. Idealna do lekkiego obiadu
Chrupiąca sałata masłowa z ogórkami to pomysł na pyszną, prostą i szybką surówkę do obiadu. Jest lżejsza niż tradycyjna sałata ze śmietaną, wyrazista w smaku i...